Δευ. 11:00 - 19:00  /  Τρ. 09:00 - 17:00  /  Τετ. 11:00 - 19:00  /  Πέ. 09:00 - 17:00  /  Παρ. 09:00 - 17:00

Δευ. 11:00 - 19:00
Τρ. 09:00 - 17:00
Τετ. 11:00 - 19:00
Πέ. 09:00 - 17:00
Παρ. 09:00 - 17:00

Υπηρεσίες

ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τι είναι η Στοματολογία;

Στοματολογία - Dental Kittas Ιωάννινα

Αποτελεί την επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την παθολογία και θεραπευτική του στόματος.

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την επιστήμη της Στοματολογίας ως ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του στην Ιατρική και τα κλαδιά του στην Οδοντιατρική.

Η παραπάνω ρήση ίσως αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο το ευρύ φάσμα δράσης της νέας σχετικά επιστήμης.

Οι ειδικοί Στοματολόγοι στη χώρα μας εκπαιδεύονται μέσα από τριετή μεταπτυχιακά προγράμματα μετά τη λήψη του πτυχίου της Οδοντιατρικής.

Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζει ο Στοματολόγος ;

Ο ειδικευθείς στη Στοματολογία ασχολείται με όλα τα νοσήματα (πάνω από 500) που εκδηλώνονται ποικιλοτρόπως στη στοματική κοιλότητα και στα οστά των γνάθων.

Οι άνθρωποι που ενδέχεται να εμφανίσουν τις παραπάνω νόσους στο στόμα ανήκουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά, νέοι, μεσήλικες, υπερήλικες). Η έκταση, η ένταση και η χρονική διάρκεια των βλαβών εξαρτώνται από τη φύση των παθήσεων.

Οι τελευταίες πιθανόν να εκδηλωθούν με ήπιες, εντοπισμένες αλλοιώσεις ως αποτέλεσμα χρόνιων ερεθισμών ή τραυματισμών του στόματος ή να αποτελούν μέρος ενός χρόνιου συστηματικού νοσήματος με σοβαρές επιπτώσεις για τη γενική υγεία.

Χαρακτηριστικά νοσήματα με εκδηλώσεις στη στοματική κοιλότητα είναι τα αυτοάνοσα δερματοβλεννογόνια (ομαλός λειχήνας, πέμφιγα, πεμφιγοειδέςκ.ά), τα ρευματολογικά (ερυθηματώδης λύκος, σύνδρομο Sjogrenκ.ά), του γαστρεντερικού σωλήνα (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohnκ.ά), τα λοιμώδη μεταδοτικά (φυματίωση, AIDS), τα καρκινώματα (ακανθοκυτταρικό Ca), σύνδρομα ή άλλες κληρονομικές παθήσεις.

Τα παραπάνω νοσήματα μπορούν να παρουσιασθούν ως άφθες ή έλκη του βλεννογόνου του στόματος, ογκίδια ή όγκοι των χειλέων, της γλώσσας ή της υπερώας, κύστεις, μελανές κηλίδες, λευκές ή ερυθρές πλάκες κ.ά. Εμμένουσες αλλοιώσεις που αντιστέκονται στη θεραπεία θα πρέπει να προβληματίσουν τον ασθενή και να τον οδηγήσουν έγκαιρα στον Οδοντίατρο ή τον ειδικό.

Ο ρόλος του Στοματολόγου

Έγκειται στη διάγνωση και αντιμετώπιση των νόσων του στόματος. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η συνεργασία με το θεράπων Οδοντίατρο του ασθενούς στην άντληση στοιχείων από το οδοντιατρικό ιστορικό του και την παρούσα νόσο.

Ιατροί άλλων ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Μικροβιολόγοι Αιματολόγοι, Γναθοχειρουργοί, Γαστρεντερολόγοι, Δερματολόγοι, Ογκολόγοικ.ά)  συνεπικουρούν στο έργο του Στοματολόγου.

Η Διάγνωση

Η αρχική επισκόπηση και κλινική εξέταση του ασθενούς από το Στοματολόγο οδηγεί στην αρχική διάγνωση της κατάστασης.

Μια σειρά από συμπληρωματικές εξετάσεις (εργαστηριακές, βιοχημικές) καθώς και η λήψη ιστοτεμαχιδίου από την περιοχή της βλάβης (βιοψία) επιβάλλονται συνήθως για την επιβεβαίωση ή απόρριψη της αρχικής διάγνωσης.

Ο ειδικός Παθολογοανατόμος είναι ο άμεσος συνεργάτης του Στοματολόγου και θέτει τη μικροσκοπική διάγνωση.

Η Θεραπεία

Μπορεί να είναι αιτιολογική ή συμπτωματική. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή την αποφυγή συγκεκριμένων ερεθιστικών παραγόντων.

Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται σε περιπτώσεις αντιδραστικών υπερπλασιών και όγκων, καλοηθών ή κακοηθών.

Η υπομονή και η απόλυτη συνεργασία του ασθενούς με το Στοματολόγο αποτελεί ίσως το βασικότερο άξονα στην προσπάθεια ίασης των νόσων του στόματος.